Тісто для вареників

7 4 20 хв. 20 хв.

Для приготування тіста для вареників потрібна пшеничне борошно, молоко, яйця, цукор і сіль. Причому краще всього виходить тісто для вареників на крижаній воді, оскільки холодна вода довше тримає вологу, тісто довго не висихає й при виготовленні вареників добре склеюється. Цей рецепт тіста на вареники з додаванням вершкового масла дозволяє значно поліпшити їх смак.

Продукти
  • На 1 кг тіста для вареників:
  • Борошно — 600 г
  • Молоко — 250 г
  • Яйця — 3 шт
  • Цукор — 25 г
  • Масло вершкове — 40 г
  • Сіль — 0,5 ч. ложки (за смаком)
  • Начинка — 400-500 г
Приготування

Як робити: Тісто для вареників? Дуже просто читайте далі...

Вареники, які не пройшли теплову обробку, укладають на поверхню (дерев'яну дошку), посипану борошном, і до варіння зберігають в холодильнику.

Покрокове приготування

Шаг №1

Продукти для приготування тіста для вареників перед вами.

Шаг №2

Як приготувати тісто на вареники:

На самому маленькому вогні вершкове масло розтоплюють.

Шаг №3

Борошно просівають. У просіяне борошно додають молоко.

Шаг №4

Потім вводять яйця, сіль, цукор, розтоплене масло.

Шаг №5

Замішують тісто спочатку ложкою.

Шаг №6

А потім руками вимішують тісто середньої густоти, бо густе тісто важко розкачувати, а також важко ліпити з нього вареники.

Шаг №7

Тісто для вареників ділять на 3 частини. Потім шматочок тіста розкачують, підсипаючи борошно, в пласт товщиною 1-1,5 мм і розрізують на квадратні кусочки розміром 5х5 див.

Шаг №8

Фарш кладуть на середину квадрата (1 ч. ложка фаршу).

Шаг №9

Потім склеюють два протилежних кінця так, щоб вареник мав вигляд трикутника.

Шаг №10

Іноді роблять вареники півкруглої форми. Для цього потрібно з розкатаного тіста вирізати круглі коржики, наприклад склянкою.

Шаг №11

Далі покласти на середину фарш (1 ч. ложка) і зліпити напівкруглі краї вареника. Однак при цьому виді вирізки залишається багато тіста, яке висихає і вимагає додаткового часу для переробки.

Шаг №12

Вареники опускають у таку кількість підсоленої киплячої води, щоб вони могли вільно варитися в ній. Готовність вареників визначається тоді, коли вони після 5-6-хвилинної варіння спливають на поверхню.

Шаг №13

Потім, через пару хвилин, вареники виймають з води шумівкою, кладуть у друшляк, дають стекти воді, перекладають у сотейник. Вареники поливають розтопленим вершковим маслом і злегка струшують, щоб вони вкрилися маслом з усіх боків і не прилипали один до одного.
Вареники готові.
Приємного апетиту!

Вгору