Тандир самса (листкові пиріжки з м'ясом по-узбецьки)

10 5 60 хв. 95 хв.

Самса з листкового тіста або самса узбецька - це узбецькі пиріжки з м'ясом, зазвичай бараниною, які випікаються в тандирі. Рецепт пиріжків «самса» заснований на поєднанні листкового тіста і начинки з рубаною баранини з цибулею. Важливою частиною традиційного рецепту самси з м'ясом є узбецький тандир - спеціальна глиняна піч, але в домашніх умовах можна випекти самсу в духовці.

Продукти
  • Для тіста:
  • Борошно (400-450 г) - 3 склянки
  • Вода - 1 стакан, Сіль - 1 ч. ложка
  • Олія рослинна - 30-50 г
  • або Баранячий жир - 30-50 г
  • Масло вершкове (для змащування) - 50-100 г
  • Фарш:
  • Баранина жирна (м'якоть) - 300 г
  • Цибуля - 3-4 шт.
  • Сіль - 0,25 ч. ложки
  • Перець чорний мелений - 0,25 ч. ложки
Покрокове приготування

Шаг №1

Підготувати продукти для самси з листкового тіста.

Шаг №2

Як приготувати самсу з листкового тіста (пиріжки по-узбецьки):

Приготувати тісто листкове для самси. У воді розчинити сіль.

Шаг №3

Всипати борошно в миску. Зробити ямку, влити туди воду.

Шаг №4

З борошна і підсоленої теплої води замісити не дуже круте тісто, як на локшину. Загорнути в плівку або рушник і залишити на 30-40 хвилин.

Шаг №5

Очистити і дуже дрібно нашаткувати цибулю.

Шаг №6

М'якоть відділити від кісток і нарізати.

Шаг №7

Для фаршу м'ясо дрібно порубати сапкою або пропустити через м'ясорубку

Шаг №8

З'єднати цибулю і м'ясо, покласти мелений чорний перець, сіль. Перемішати.

Шаг №9

Влити дві столові ложки води, добре перемішати.

Шаг №10

Стіл присипати борошном, викласти тісто, розкачати качалкою великий тонкий коло. Товщина тіста має бути приблизно 1 мм

Якщо немає великої поверхні, на якій можна все тісто розкачати, його можна розділити на кілька частин і розкачати окремо.

Шаг №11

Змастити його рафінованим або прожареним і охолодженим рослинним маслом.

Можна змастити тісто розтопленим баранячим салом.

Шаг №12

Накрутити на качалку.

Шаг №13

Розрізати навпіл уздовж качалки.

Шаг №14

Отриману смужку розрізати по довжині на дві половини, потім упоперек на прямокутні квадратики (6x8 см).

Шаг №15

З сирого фаршу обробити пиріжки чотирикутної або круглої форми. Для цього розкачати качалкою підготовлені квадратики до товщини 1,5-2 мм. На середину кожного квадратика покласти 1 ст. ложку фаршу.

Шаг №16

Зліпити самсу, формуючи квадрат, трикутник чи коло.

Шаг №17

Випікається самса з листкового тіста в тандирі або духовці на листі.
Щоб спекти самсу в духовці, її потрібно розігріти до температури 190-200 градусів. Випікають самсу 30-35 хвилин, поки зарум'яниться.

Деко застелити пергаментом. Викласти самсу.

Шаг №18

У каструльці розтопити вершкове масло.

Шаг №19

Коли узбецькі пиріжки з м'ясом зарум'яняться, їх виймають, змащують топленим маслом, можна навіть полити олією.

Шаг №20

Потім укладають на блюдо і подають до столу гарячими.

Щоб пиріжки узбецькі були більш м'якими, їх гарячими складають в пакет, і залишають самсу з листкового тіста на 30 хвилин «пропарити».

Вгору