Табуле - ліванський салат з булгуром

9

Табуле - незвичайний для нас, але популярний в країнах Близького Сходу салат. Існує безліч варіантів його приготування, ми будемо готувати по ліванському рецептом.

Продукти
  • Булгур пшеничний - 0,75 склянки
  • Помідори - 2 шт.
  • Зелень петрушки - 1 пучок
  • Свіжа м'ята - 1 пучок
  • Зелена цибуля (тільки пір'я) - 1 пучок
  • Оливкова олія - 2 ст. ложки
  • Лимонний сік - 1 ст. ложка
  • Сіль - за смаком
  • Перець - за смаком
Покрокове приготування

Шаг №1

Для початку замочуємо зелень - петрушку і м'яту опускаємо в холодну воду на 15 хвилин - нехай відновить вологу. Якщо ви тільки що зірвали зелень на своєму городі, цього робити не потрібно.

Шаг №2

Тепер булгур. Булгур - це пшеничне крупа, спеціальним чином приготовлена. Цільні зерна пшениці пропарюють, висушують і тільки після цього очищають від оболонки і дроблять. Для салатів зазвичай використовують дрібний булгур - кофтелик.
Промиваємо булгур холодною водою, просушуємо і заливаємо окропом, співвідношення - один до одного.

Шаг №3

Додаємо трошки оливкової олії, перемішуємо і накриваємо кришкою - крупа повинна розпаритися.

Шаг №4

Обсушуємо зелень і дрібно рубаємо.
Схоже, цей салат придумав кулінар, який знав, що нюх у людини набагато сильніший, ніж його смакові відчуття. Він явно хотів, щоб його гості прямо з порога кидалися до столу - суміш м'яти і петрушки дає неймовірний аромат.

Шаг №5

Також ріжемо зелену частину цибулі.

Шаг №6

Беремо помідори, нарізаємо дуже дрібними кубиками. Це особливість всіх близькосхідних салатів - інгредієнти нарізати дуже дрібно.
Поділюся маленьким секретом: коли потрібно дрібно нарізати помідор або цибулю, не розрізайте його наскрізь. Залиште сантиметр не розрізаним, - так він у вас не розпадеться. Залишився шматочок можна порубати окремо.

Шаг №7

Переносимо в салатницю рубану зелень. Туди ж додаємо помідорні кубики. Переносимо їх ложкою з дірками, шумівкою - щоб зайвий сік пішов. Перемішуємо.

Шаг №8

Все, залишилося додати булгур - він вже ввібрав всю воду і розпарився.

Шаг №9

Акуратно все перемішуємо.

Шаг №10

Розминаємо лимон, розрізаємо навпіл.

Шаг №11

Вичавлюємо в салат, сік половинки лимона - через ситечко, щоб кісточки не потрапили, перемішуємо.
Є маленьке правило: у страви, які заправляють лимонним соком, завжди додавайте першим саме його. Якщо першим додати масло, зелень трохи розм'якне, вона перестане хрустіти.

Шаг №12

Залишилося додати оливкову олію, сіль, перець - все за смаком. Перемішуємо в останній раз.

Шаг №13

Викладаємо на тарілку, прикрашаємо часточкою лимона і скибочкою помідора.
Знаменитий ліванський салат табуле готовий. Його можна їсти як самостійне блюдо, можна використовувати як гарнір. Це відмінне блюдо для спекотної погоди, легке, корисне і поживне. Насолоджуйтесь!

Вгору