Листкове тісто бездріжджове

9

Ось тісто, яке абсолютно не потребує реклами. Всі знають, що сама вишукана, сама розсипчаста, смачна і ніжна випічка виходить саме з листкового тіста.

Продукти
  • Борошно — 3 склянки + борошно на посипання столу + 50-70 г для масла
  • Масло вершкове (маргарин) — 200-250 г
  • Жовтки — 2 шт. (можна замінити одним цілим яйцем)
  • Горілка (або коньяк) — 1 ст. ложка
  • Оцет — 1 ст. ложка
  • Молоко — приблизно 0,5 склянки
  • Вода — приблизно 0,5 склянки
  • Сіль — 1 щіпка (приблизно 0,5 ч. ложки)
Приготування

Як робити: Листкове тісто бездріжджове? Дуже просто читайте далі...

У наш час мало хто зв'язується з самостійним приготуванням листкового тіста. Всі воліють прямо по дорозі додому забігти в будь-який магазин і купити вже готове, дбайливо розкатане та заморожене тісто... Сперечатися не буду — це реально дуже зручно, так брехати теж не буду — це смачно! Але... навіть читати не хочу склад, зазначений на звороті. А те, що там значиться вершковим маслом або маргарином особисто мене зовсім не влаштовує! Втім, вибір, звичайно, за Вами, здоров'я Ваше і Ваших близьких, теж у Ваших руках.

А міф про те, що листкове бездріжджове тісто дуже складно в приготуванні, сильно перебільшений. Роботи — це реально справа хвилин. Основна складність, воно ж — просто умова — це наявність в будинку працюючого холодильника, який і треба регулярно пхати наше тісто і качалку, і він (холодильник) все зробить за нас. Обіцяю!

Давайте спробуємо! Тим більше, що можна наробити такого тесту запас, заморозити і при будь-якому зручному випадку радувати домашніх смачною, натуральної випічкою.

Покрокове приготування

Шаг №1

Продукти для приготування листкового бездріжджового тіста:

Шаг №2

Як приготувати листкове бездріжджове тісто:

Жовтки, горілку, оцет, сіль і воду гарненько змішуємо і додаємо молоко до повної склянки.

Шаг №3

Борошно просіваємо в миску.

Шаг №4

Додаємо в борошно молочно-горілчану суміш.

Шаг №5

Замішуємо досить туге, пружне тісто. Сильно багато сил і часу в нього вкладати не треба, перестало липнути — готово.
Затягуємо тісто в плівку і кладемо відпочивати спочатку при кімнатній температурі мінімум хвилин на 30-40, ідеально на пару годинок.

Шаг №6

Через зазначені «ідеальні» пару годинок приступаємо до другого «тесту». Для нього пекарську папір досить щедро присипаємо борошном і на борошно викладаємо резанное не товстими пластами масло. Зверху масло теж щедро присипаємо борошном.

Шаг №7

Загортаємо масло з борошном у папір, намагаючись отримати прямокутник 15-25 см (приблизно) і прокатуємо качалкою папір з загорнутим маслом, отримуючи тонкий і рівний шар масляного тіста потрібної нам величини.

Шаг №8

Обидва тесту у нас готові, і тепер мінімум на півгодини прибираємо їх у холодильник.

Шаг №9

Наступним етапом остигле тісто розкачуємо швидко, ніжно і енергійно тонкий і прямокутний пласт, як мінімум в два дару більшого розміру, ніж наша олійна заготовка.

Шаг №10

На середину тесту викладаємо масло.

Шаг №11

Загортаємо з усіх чотирьох сторін.

Шаг №12

Попарно, назустріч.

Шаг №13

Розгортаємо в пласт товщиною близько 0,8-1 див.

Шаг №14

Кладемо тісто широкою стороною до себе і складаємо з лівої і правої сторони назустріч один одному, залишаючи невелику прогалину посередині. Зайву муку намагаємося прибрати за допомогою пензлика або просто рукою.

Шаг №15

Складаємо заготовку навпіл, отримуючи чисто зовні дуже нагадує книжку. Загортаємо у плівку і прибираємо в холодильник мінімум на півгодини, поклавши поряд і качалку, якою розкачуємо. Нехай все буде холодненьким... нам же легше буде працювати, нічого не буде розтікатися, плисти і танути.

Шаг №16

Остигле тісто ще раз енергійно, але ввічливо...

Шаг №17

...розкачуємо вздовж, ніби ми хочемо перетворити книжкові сторінки як мінімум в сувій. Перевертати їх як можна рідше.

Шаг №18

Розгортаємо знову ж до товщини близько одного сантиметра і знову ж таки, змахуючи зі сторінок зайву муку. Звертаємо тісто в три рази (ліву третину на середню третину і зверху закриваємо правою третю).

Шаг №19

І знову терміново затягуємо плівкою і в холодильник... ну, ви, звичайно, маєте рацію... мінімум на півгодини! І знову в парі з качалкою... Це не важко, а спрощує процес. Ви ж самі бачите! Подібні маніпуляції з тістом треба провести ще мінімум 3 рази.

Шаг №20

Останній 4-й раз знову тісто складаємо книжкою в ті ж три рази і прибираємо в холодильник на 10-12 годин. Розкачати листкове бездріжджове тісто ми вже будемо перед готуванням.
Чесно скажу — було зовсім не складно. Справ на кухні завжди багато, півгодини між розкочуванням та остиганням пролітають непомітно, розминка займає від півтора до двох хвилин не більше. Так більше і для тесту небезпечно — потече, почне рватися... навіщо? Швиденько розкотив склав і... давай мити посуд) А випічка з такого тіста!.. Вже повірте мені на слово!!! Хоча ні! Не вірте! Просто перевірте і насолоджуйтеся!
Вдалої Вам випічки, приємного апетиту!

Вгору