Шашлик з свинини

12 4 180 хв.

Сезон пікніків і дач уже відкрито, тому коли, як не зараз, актуально приготування соковитого і ароматного шашлику. Я пропоную не сильно відходити від класичного рецепту шашлику, тому що, як кажуть, краще – ворог хорошого. Не зловживаємо фантастичними рецептами, щоб не залишити компанію любителів шашлику на овочах.

Продукти
  • Свинина (бажано шийна частина) – 1,5 кг
  • Оцтова есенція 70% – 2-3 ч. ложки на склянку води
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
  • Спеції (суміш коріандру, паприки, перцю червоного і чорного, куркуми, гірчичного порошку, мускатного горіха, базиліка, куміна, розмарину, лаврового листа) — 2-3 ст. ложки
  • Сіль – 0,5 ст. ложки
Приготування

Як робити: Шашлик з свинини? Дуже просто читайте далі...

Краще вибирати шийну частину свинини, т. к. з неї шашлик виходить соковитим і м'яким.

Я не люблю занадто оцтовий шашлик, тому додаю трохи оцту.

Покрокове приготування

Шаг №1

Шашлики – це не просто пристрасть, це ціла наука, де є профі і підмайстри. Взагалі, кажуть, що, як і плов, шашлик повинен готувати чоловік — мабуть, м'ясо повинно відчувати хватку і вдачу; фігурально, звичайно ж.

Шаг №2

Як приготувати шашлик з свинини:

Першим ділом ми готуємо м'ясо до маринування. Воно має бути кімнатної температури, тому викладаємо його з холодильника заздалегідь. Перед нарізанням обов'язково моєму.
м'ясо Обробляємо. Ідеальні шматки – десь 5х5 см, ну або близько того. Складаємо в зручну для маринування тарілку, таку, щоб зручно було змішувати всі інгредієнти.

Шаг №3

Далі займемося нарізанням лука. Взагалі, мені здається, що в маринаді лук відіграє чи не основну роль, після м'яса, природно. Цибуля просочує м'ясо своїм соком, роблячи його надзвичайно ніжним. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями і додаємо до м'яса.
ЛАЙФХАК: якщо цибулі мало або хочеться більш соковитий шашлик – тоді цибулю тремо на тертці. Лука знадобиться в 2 рази менше!

Шаг №4

Засипаємо заздалегідь приготованими спеціями, в цілому на 1,5 кг м'яса йде десь 2-3 столові ложки без гірки.
Заливаємо оцтовим розчином. Оцет – добавка на любителя, хтось додає оцет 6%, хтось і всі 9%. Мені ж подобається розчин слабший, він не дає різкого оцтового смаку. До речі, оцет можна розводити мінеральною водою. Вона гарна в разі, якщо мало часу на маринування, бульбашки прискорюють процес.

Шаг №5

Потім все перемішуємо, не соромлячись мнемо м'ясо і цибулю. Накриваємо чашку харчовою плівкою і залишаємо настоюватися на кілька годин. Я ставлю в холодильник, хоча моя бабуся завжди залишала м'ясо на дачній столику в каструлі. Випереджаючи запитання, скажу – виходило дивовижно, смак дитинства, так сказати.

Шаг №6

Як тільки м'ясо замаринувалося, нанизуємо його на шампури, бажано щоб шматочки були розташовані впритул один до одного і мали максимально схожий розмір – це важливо для рівномірного приготування. Шампури, особисто я використовую дерев'яні – це і екологічно, і дуже зручно, ну і в питанні гігієни теж плюсик.

Шаг №7

Шашлики на шампурах. Вугілля готові. Час смажити. Рекомендую перевертати м'ясо не дуже часто, щоб воно не втрачало свою соковитість, але і не дуже рідко, щоб не довелося їсти угольки. Добре промаринований шашлик зі свинини готується дуже швидко – хвилин 15-20.

Шаг №8

Готовий шашлик в поєднанні зі свіжими овочами та маринованою цибулькою — ідеальне літнє блюдо.
Шашлик зі свинини можна подавати. Приємного апетиту!

Вгору