Сало солоне українське

3 10 20 хв. 4320 хв.

найвідоміше українське національне блюдо — солоне сало. Рецепт приготування солоного сала може бути найрізноманітнішим (солять сало сухим або мокрим способом, варять в цибулинні або посипають гострими прянощами). Але є сало по-українськи, рецепт якого відомий з давніх часів. Основні компоненти — тільки сало й сіль. Солоне сало рецепт пропонує готувати старовинним способом, в діжках. Харчову (калієву або натрієву) селітру додають в м'ясні продукти здавна. Використовувати її, щоб приготувати солоне сало — рецепт залишає вибір за вами.

Продукти
  • Сало — 0,5 кг (скільки піде)
  • Сіль крупна 100 г (скільки піде)
  • Селітра харчова (за бажанням) — скільки піде
Покрокове приготування

Шаг №1

Продукти за рецептом сала по-українськи перед вами.

Шаг №2

Як солити сало по-українськи:

Якщо сала багато і його потрібно зберегти тоді сіль змішати з харчової селітрою (на 1 кілограм солі — 10-15 г харчової селітри).

Шаг №3

Сало нарізати на шматки.

Шаг №4

Шматки сала разом із шкірою з усіх боків щедро натерти великою кількістю солі (сало зайвої солі не візьме).
Кожен шматок сала надрізати до шкіри і всипати в розріз сіль.

Шаг №5

Дно каструлі (діжки) посипати сіллю, викласти шар сала в каструлю (діжку) шкірою донизу.

Шаг №6

Другий ряд сала укласти шкірою вгору (так чергувати шари і далі).

Шаг №7

Зверху на сало помістити тарілку (дерев'яний круг) з вантажем. Залишити ємність з салом в прохолодному місці на 3 доби. Сало солоне українське готово!

Шаг №8

Якщо заготовляти багато сала, тоді вистоювати до 1 місяця (і селітру додавати обов'язково, вона тут присутня як консервант).
Потім солоне сало вийняти, скласти в чисті мішки і підвісити на повітрі.

Шаг №9

Сало солоне по-українськи готово. Приємного апетиту!

Вгору