Риба каррі по-мадрасски (Madras Fish Curry)

3 60 хв.

Сучасний рецепт приготування риби в кисло-гострому соусі в стилі регіональної кухні Таміл Наду (південна Індія). Відмінною особливістю цієї страви є наявність кислої основи з тамаринду і гострого червоного перцю Чилі. Це блюдо має густу підливу з помітною кількістю насиченого спеціями олії.

Продукти
  • ДЛЯ МАРИНУВАННЯ РИБИ:
  • Філе свіжої риби (тріска, групперов, сниппер тощо) - 800 г
  • Сік свіжого лайма (лимона) - 2 ст.ложки
  • Цедра лайма (лимона) - 1 / 2 ч. ложки
  • Яблучний оцет - 2 ст. ложки
  • Сіль - 1/2 ч. ложки
  • ЦІЛІСНІ СПЕЦІЇ (для обсмажування в маслі):
  • Кумін, насіння - 1 ч.ложка
  • Гірчиця, насіння - 1 / 2 ч. ложки
  • Шамбала (пажитник), насіння - 1 ч.ложка
  • Листя каррі (свіжі або сушені) - 10-15 шт.
  • Олія рослинна - 2 ст.ложки
  • ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ГАСІННЯ:
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт
  • Помідори - 2 шт.
  • Імбир (тертий) - 1 ч.ложка
  • Часник (тертий) - 1 ч.ложка
  • Куркума - 1 / 2 ч. ложки
  • Перець чилі червоний мелений - 2 ч. ложки
  • Коріандр мелений - 2 ч. ложки
  • РІДКА ОСНОВА:
  • Молоко кокосове - 1 стакан
  • Тамаринд (пресований) - 60 г
  • Вода гаряча (для замочування тамаринду) - 1/2 склянки
Приготування

Як робити: Риба каррі по-мадрасски (Madras Fish Curry)? Дуже просто читайте далі...

ПІДГОТОВКА ПРОДУКТІВ:

1. РИБА. Рибу почистити, помити порізати на порційні шматки. Підійде тріска, групперов, великий сниппер.

2. МАРИНАД. Змішати свіжовичавлений сік лайма, яблучний оцет і сіль.

3. РИБА МАРИНОВАНА (фото 1). У широку каструлю укласти на дно шматки риби в 1 шар. Полити зверху маринадом. Злегка посипати цедрою. Залишити маринуватися не менше 30 хв.

4. КИСЛА ОСНОВА З ТАМАРИНДУ (фото 2). 50-60 гр пресованого тамаринду залити 1/2 склянкою окропу, розім'яти. Залишити остигати. Перед застосуванням процідити. При відсутності тамаринду, кислу основу можна зробити з аличі, не зрілого манго, грузинського соусу «Ткемалі» або «Тклапі».

5. КОКОСОВЕ МОЛОКО. Можна взяти готове порошкове кокосове молоко і розвести у воді (фото 4). Можна взяти 3 ст. ложки кокосової копри і розмолоти з водою в міксері. Якщо строго дотримуватися індійської технології, то треба взяти свіже горіх і на основі його соку і копри в міксері зробити «молоко».

6. ЦИБУЛЮ почистити, дрібно порізати (фото.4).

7. ПОМІДОРИ помити, дрібно порізати (фото.4)

8. ПАСТУ з ЧАСНИКУ і ІМБИРУ (фото.4) можна зробити заготовку. Для цього треба змішати 100 гр (імбир або часник) з 2 ч.ложкой рослинного масла, 2 ч.ложкой лимонного соку і 1/2 ч. ложкою солі. Зберігати в закритій банці в холодильнику.

9. СПЕЦІЇ. Окремо підготувати необхідні кількості сухих спецій (фото.3). Так традиційно роблять у Індії. Зазвичай індійські страви складаються з великої кількості інгредієнтів і так легше контролювати їх застосування.

ПРИГОТУВАННЯ РИБИ МАДРАС-КАРІ

10. СПЕЦІЇ ОБСМАЖЕНІ В ОЛІЇ. У сковороду з розігрітим маслом, додати насіння шамболы, насіння гірчиці, насіння куміна, листя каррі. Обсмажити поки насіння гірчиці не почнуть тріскатися (1-2 хв)(фото 5.).

11. МАСАЛА, тушкована. В обсмажені спеції додати цибулю (фото 6.). Обсмажити при перемішуванні 5 хв. Потім додати куркуму. Обсмажити при перемішуванні 1 хв. Потім додати пасту з імбиру і часнику. Обсмажити при перемішуванні 1 хв. Потім додати помідори, коріандр мелений, перець червоний мелений (фото 7.). Тушкувати при перемішуванні 7-10 хв при середньому нагріві.

10. РИБА, тушкована в масале (фото 8.). У сковорідку з тушкованою масала додати рибу. Акуратно покрити рибу з усіх боків тушкованою сумішшю. Обсмажити з кожного боку за 2-3 хв. Додати кокосове молоко і воду з-під тамаринду. Зменшити нагрів, накрити кришкою, тушкувати на маленькому нагріванні 30 хв.

11. Подавати гарячим, по 2 шматка на порцію, у власному соусі (фото 9.). Смак ставати краще якщо, після приготування, дати охолонути страви. А розігріти безпосередньо перед подачею.

Покрокове приготування

Шаг №1

Риба маринована в суміші соку лайма з яблучним оцтом і сіллю.

Шаг №2

Тамаринд пресований.

Шаг №3

Спеції: листя Каррі, куркума, насіння гірчиці, насіння куміна, насіння Шамболы, перець червоний мелений Чилі, коріандр мелений.

Шаг №4

Продукти для приготування: помідори, цибуля, кокосове молоко, паста з часнику, паста з імбиру. (Фото 4.)

Шаг №5

Обсмажені в маслі: листя Каррі, куркума, насіння гірчиці, насіння куміна, насіння Шамболы (Фото 5.)

Шаг №6

Цибулю, обсмажену в олії зі спеціями. (Фото 6.)

Шаг №7

Масала тушкована: Цибулю, обсмажену в олії зі спеціями; помідори, паста з часнику, паста з імбиру, перець червоний мелений Чилі, коріандр мелений. (Фото 7.)

Шаг №8

Риба, тушкована в кокосовому молоці і водою з-під тамаринду. (Фото 8.)

Шаг №9

ПРИЄМНОГО АПЕТИТУ! (Фото 9.)

Вгору