Пиріг з картоплею і сиром (картофджын)

11

Робила пироги а-ля осетинські з м'ясом (фыдджынта), і начинки не вистачило, а тісто залишилося (благо, що його можна робити запас і зберігати в холодильнику). От і вирішила я його на наступний день використовувати і створити пиріг з картоплею і сиром.

Продукти
  • Для тіста (на три пирога):
  • Борошно - близько 1 кг (на три невеликих пирога діаметром приблизно 30 см)
  • Дріжджі - 1 чайна ложка
  • Цукор-пісок - 1 чайна ложка
  • олія - 2-3 ст. ложки
  • Молоко - 2/3 склянки
  • Сіль - 1 ст. ложка без верху
  • Для начинки (пишу на один пиріг, бо раптом захочеться зробити два інших з іншою начинкою):
  • Картопля великий - 2 шт
  • Сир ропні (за традицією кладеться осетинський сир, але можна будь-який інший ропні типу Фети, я взяла адигейський) - 200 г
  • Зелень (цибуля, кріп, петрушка, кінза) - чим більше, тим смачніше
  • Вершки (пожирніше) - приблизно 1/4 склянки
  • Вершкове масло - 1 ст. ложка, або шматочок розміром з половину сірникової коробки
Приготування

Як робити: Пиріг з картоплею і сиром (картофджын)? Дуже просто читайте далі...

Для іншої начинки - осетинський (або будь-який інший ропні) сир із зеленню; черемша, шпинат або бурякова гичка, теж з адигейський або осетинським сиром і зеленню)))

Покрокове приготування
1 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 1

Продукти для пирога з картоплею і сиром.

:)
2 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 2

Як приготувати пиріг з картоплею і сиром:

спочатку Готуємо тісто.
Я робила дріжджове, можна і без дріжджів, на кефірі, спробую в інший раз.

У склянку кладемо по чайній ложці борошна, цукру і сухих дріжджів, перемішуємо.

3 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 3

Заповнюємо склянку на 2/3 теплою водою і залишаємо в теплому місці на 10-15 хвилин, поки дріжджі не почнуть «дихати» і в склянці не підніметься піна.

4 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 4

Насипаємо борошно та сіль у миску, перемішуємо, робимо поглиблення в серединці, виливаємо туди дріжджове вміст склянки.

5 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 5

Акуратно починаємо перемішувати від центру, додаємо тепле молоко. Води додаємо стільки, скільки візьме тісто, щоб воно вийшло досить пружним.
У самому кінці додаємо масло, щоб тісто не липло до рук.
З тіста формуємо кулю, накриваємо зверху плівкою і ставимо в тепле місце «підходити» на пару годин.

6 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 6

Поки тісто підходить, готуємо начинку.
Чистимо, відварюємо картоплю. Зливаємо воду, додаємо до картоплі вершкове масло.

7 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 7

Товчемо. Додаємо вершки, добре перемішуємо.

8 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 8

Розминаємо сир руками.

9 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 9

Ріжемо дрібно зелень, додаємо до сиру, перчимо.

10 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 10

Додаємо до сиру товчена картопля, гарненько все перемішуємо.

11 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 11

Коли тісто підійде, ділимо його на три частини.

12 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 12

Частина тесту акуратно розгортаємо.

13 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 13

По тесту викладаємо в середину начинку.
Акуратно збираємо краї тіста у середині в пучок.

14 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 14

Зайве тісто зрізаємо.
Акуратно розминаємо пиріг руками від середини.

15 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 15

Потім можна качалку застосувати - акуратно розгортаємо з одного боку від середини до краю. Потім перевертаємо і з іншого боку теж.

16 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 16

В ідеалі пиріг повинен вийти дуже тонким, причому начинки повинно бути більше, тісто - тонше, начинка не повинна випирати з тіста.

17 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 17

Ставимо пиріг в духовку, попередньо розігріту до 220 градусів на 10 хвилин внизу. Потім для зарум'янювання пиріг переставляємо вище. Вниз можна поставити наступний пиріг.

18 Пиріг з картоплею і сиром (картофджын), шаг 18

Печемо пиріг з картоплею до красивої засмаглої скоринки (у мене вийшло в обох положеннях сумарно хвилин 20).
Виймаємо з духовки, змітаємо зайву муку з пирога, змащуємо для м'якості вершковим маслом.
Ось і вся наука) Смачно і гарячим, і остившім їсти)))

Вгору