Пахлава (баклава)

10

Мої арабські друзі з однієї з країн Магрибу надіслали їх домашній рецепт пахлави. Я провела велику підготовку: перевела рецепт пахлави, змусила друзів зробити тонку качалку... І, нарешті, вирішила відчути себе гарячою жінкою сходу і... зробила ЦЕ. ЦЕ виявилося дуже легко!!! Але найбільш приємним моментом виявилося не насолода смаком улюблених солодощів, а очманілі від подиву обличчя всієї родини друзів, які я з почуттям глибокого задоволення побачила по скайпу (вони дивилися на надісланий мною фото баклави)... Коли вони були в змозі поставити запитання з серії «Ти змогла?» я відповіла гордо: «Зайчики, айм фром раша!»=))) ...Я пишу дуже детально. Але якщо написано багато, то це не значить, що це важко!

Продукти
  • (З розрахунку на форму 35х24х5 см):
  • Борошно - 600 г
  • Вода - близько 800 мл
  • Цукровий пісок - 500 г
  • Лимон - 1/2-1 шт
  • Сіль
  • несолоні Фісташки (в начинку можна мікс: волоські, мигдаль і все, що є) - загальна вага близько 400 г
  • Вершкове масло - 125 г
  • Рослинна олія - 50-70 г
  • Кориця - 1-3 ч. л. (за смаком)
  • Крохмаль для присипки і розкачування тіста
Приготування

Як робити: Пахлава (баклава)? Дуже просто читайте далі...

Спочатку про тесті. Відразу хочу уточнити, що тісто висихає моментально, що позначається на якості готової пахлави. Тому краще розкачати пласти і накривати їх вологим рушником, а потім всі подальші маніпуляції робити швидко. Тому до приготування тіста зробіть внутрішню прошарок з горіхів і розтопіть вершкове масло.

1. НАЧИНКА.

Трохи фісташок залиште, щоб присипати готову пахлаву. Все інше подрібнити в міксері, перемішати + 100 г цукрового піску + кориця. Залишилися фісташки подрібнити (краще гострим ножем, але можна і в блендері)

2. ТІСТО.

Борошно і трохи солі перемішати, обережно і поступово додавати воду до отримання тесту, яка не прилипає до рук (води йде близько 180 мл).

Тісто розділити на 6 кульок, присипати крохмалем і залишити на 15 хвилин (постарайтеся не більше, інакше почне сохнути).

3. У пахлаву має бути 12 шарів. З кожної кульки потрібно розкачати 2 пласти. Пласт тесту практично прозорий, його товщина, як аркуш паперу. Щоб це зробити легко і швидко, спочатку робимо з тіста ковбаску, потім розгортає в довжину, потім в ширину. Використовуйте крохмаль для розкочування - нічого не прилипає. Листи прикривають вологим рушником. Цю частину приготування пахлави потрібно постаратися зробити як можна швидше.

4. Форму змастити розтопленим гарячим вершковим маслом. Потім викладати пласти тіста, кожен гарненько промазуючи гарячим вершковим маслом. Після 6-го шару викласти горіховий мікс - товщина шару 1 см, потім знову тісто. Верхній шар не змащувати!

5. Дуже гострим ножем видалити надлишки тесту з боків і акуратно розрізати пахлаву на шматочки. Намагайтеся гарненько прорізати ножем всі шари. Потім столовою ложкою полити верхній шар киплячим рослинним маслом (ви почуєте, як пахлава неголосно «шипіт»). Це робиться для того, щоб верхня частина в процесі запікання стала пишною.

6. Випікати пахлаву в духовці 25 хвилин при температурі близько 180 градусів. В цей час зробити сироп.

7. СИРОП.

У 600 мл окропу додати 400 г цукрового піску, сік половинки або цілого лимона (за смаком), прокип'ятити 5 хвилин. Цукор, природно, весь розчиниться.

8. Готову пахлаву дуже рясно поливаємо готовим сиропом і ставимо до повного охолодження, тобто можна години через 2-3!!!

Перевіряйте пахлаву, щоб вона гарненько просочувалася. У мене пішло більше 2/3 сиропу, а ви дивіться за смаком.=)

*

І окремо про медовий сироп:

1 склянку меду змішати з 3-ма ст. л. води і варити на слабкому вогні 30 хвилин, постійно помішуючи.

Коли пахлава в духовці зарум'яниться, полити її частиною гарячого сиропу і поставити в духовку ще на 10-15 хвилин.

Готову пахлаву охолодити і залити сиропом, що залишився. Але води можна і побільше, явно...

Вгору