Пахлава бакинська

14

Знамените східне ласощі з тіста, меду і горіхів, має чимало рецептів приготування. Один з найвідоміших - рецепт бакинської пахлави (або азербайджанської пахлави) з дріжджового тіста з начинкою з горіхів і олійно-медової просоченням.

Продукти
  • Для тіста:
  • Борошно - 700-750 г
  • Масло вершкове - 75 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Дріжджі сухі - 13 г
  • або дріжджі свіжі - 40 г
  • Вода - 1 склянка
  • Для начинки:
  • Горіхи - 500 г
  • Цукор або цукрова пудра - 450 г
  • Кардамон - 8-9 шт.
  • Кориця - 4 ч. ложки
  • Для змащення і заливки:
  • Яйця (жовток) - 1 шт.
  • Мед - 200-300 г
  • Масло вершкове - 200 г
Покрокове приготування

Шаг №1

Продукти для приготування бакинської пахлави.

Шаг №2

Як приготувати бакинську пахлаву:

Збити масло, яйця і 0,5 склянки води (протягом 3-х хвилин).

Шаг №3

Розвести дріжджі в 0,5 склянки теплої води.

Шаг №4

З'єднати з першої сумішшю.

Шаг №5

Поступово вводити борошно. Замісити з отриманої маси тісто, розтираючи його ложкою протягом 15 хвилин. (Температура тіста має бути приблизно 20°C.)
В залежності від розміру яєць, борошна знадобиться приблизно 650-700 р. Інша борошно потрібна для розкачування тіста.

Шаг №6

Потім поставити тісто на 1,5 години на выстойку, при температурі повітря приблизно 22-25°C. Тісто накрити рушником, щоб воно не обветривалось.

Шаг №7

Приготувати начинку. Волоські горіхи можна стовкти (ножем, не в м'ясорубці) без підготовки.

Якщо використовуються мигдаль або фундук, обшпарити окропом, очистити від шкірки, підсушити, а потім стовкти в дрібну крихту.

Шаг №8

Корицю і кардамон при необхідності перемолоти.
З'єднати мелені прянощі з цукровою пудрою і горіхами. Перемішати до однорідності товчені горіхи і цукрову пудру з прянощами. Начинка готова.
Порада: відразу розділіть начинку на потрібну кількість порцій. Порцій буде на одну менше, ніж кількість шарів пахлави.

Шаг №9

Коли тісто підійде, розділити його на 2 рівні частини, так як з цієї кількості тіста вийде дві порції пахлави (використовувалися дві форми діаметром 23 см кожна).
Кожну частину тіста розділити ще на 12 частин так, щоб два з них були в два рази більше за інших (з великих шматочків тесту будуть розкатані верхній і нижній коржі для пахлави).

Можна спростити завдання, розділивши тісто не на 12, а всього на 7-8 частин, але дві частини також повинні бути більше за інших.

Шаг №10

Змастити олією форми або деко з високими бортами.

Підсипати на стіл трохи борошна. Розкачати одну частину (великих) в пласт товщиною приблизно 1-1,5 мм (він повинен бути трохи більше дека або форми, в якій буде випікатися).

Шаг №11

У змащену форму (або лист) укласти розкатане тіста, на нього насипати приготовлену начинку рівномірним шаром 3-5 мм (через велике сито, друшляк або просто ложкою).

Шаг №12

Знову подпылить (посипати) стіл борошном. Іншу частину тіста (маленьку) розкачати в пласт товщиною 0,5-0,7 мм. Він повинен бути такого розміру, щоб його можна було защипнути з нижнім шаром, не розтягуючи тісто, тобто бути трохи більше діаметру форми (листа). Тісто для пахлави по-бакински потрібно розкачати дуже тонко, так, щоб через нього просвічував малюнок столу.

Шаг №13

Начинку (перший шар) накрити більш тонким шаром тесту. Защипнути краю.
По поверхні тіста розподілити наступну частину начинки.
Таким же чином розкачати інші маленькі частини тесту. Кожен шар защипывать по краях і засипати горіховою начинкою.

Іноді тісто раскатано так тонко, що при перенесенні в форму воно трохи розтягується і рветься. Краще, звичайно, цього не допускати, але якщо невелика дірочка все ж з'явилася, засмучуватися не потрібно, так як в готовій пахлаву це буде непомітно.

Шаг №14

Коли всі тонкі пласти тесту будуть покладені в форму і пересипані горіхами, розкачати останню частину тіста в більш товстий пласт.

Шаг №15

Акуратно перенести його у форму, защипнути краю.
Закрита пахлава повинна щільно поміщатися у формі (деку), без зазорів. Їй треба дати підійти протягом 10 хвилин. Щоб верх не підсох, потрібно накрити пахлаву рушником.

Шаг №16

Добре нагріти духовку (до 190-210°С), розрізати підготовлену формі (деку) пахлаву на ромбоподібні шматочки (5х7 см).

Шаг №17

Відокремити жовток і збити його.

Шаг №18

Пахлаву змастити зверху яєчним жовтком і відразу ж поставити форму (лист) у духовку.

Шаг №19

Розтопити вершкове масло.

Шаг №20

Через 10-12 хвилин після початку випікання вийняти пахлаву, залити по лініях розрізу розтопленим маслом. При бажанні можна знову змастити зверху яйцем. Потім поставити в духовку на 20-30 хвилин.
Перші 5 хвилин температура повинна залишатися високою, потім її потрібно зменшити до 180 градусів і випікати бакинську пахлаву залишилися 15-25 хвилин при цій температурі.

Шаг №21

Розтопити мед.

Шаг №22

Після випічки гарячу пахлаву, не виймаючи з форми (дека), залити медом по лініях розрізу. Дати йому вбратися. Для цього поставити пахлаву в духовку ще на 5 хвилин.

Шаг №23

Пахлаву потрібно трохи охолодити. Потім вийняти пахлаву з форми (листа) і остаточно остудити під серветкою.

Пахлава бакинська готова. Приємного апетиту!

Вгору