Нохат шурпа

12

Нохат шурпа - чудовий узбецький суп з нутом. Звичайно, існує не один рецепт цього смачного супу, але істотних відмінностей у них немає - щось додали, що прибрали. Готувати можна на баранини або яловичини.

Продукти
  • М'якоть яловичини - 500 г
  • Нут сухе - 1 склянка
  • Морква - 1-2 шт. (100 г)
  • Картопля - 3-4 шт. (500 г)
  • Часник - 1 головка
  • Перець болгарський - 1 шт. (200 г)
  • Помідори - 2-3 шт. (300 г)
  • Лавровий лист - 3-4 листків
  • Перець чорний горошком - 10-12 шт.
  • Сіль
  • Перець чорний мелений
  • Зелень петрушки - пучок
  • Гранат - половина
Приготування

Як робити: Нохат шурпа? Дуже просто читайте далі...

Головна відмінність шурупи від всіх інших супів - особливий ритуал приготування. Будь шурпу має сенс готувати у великій кількості і в товстостінній посуді. Тому, що дуже важливо домогтися режиму томління бульйону без слідів кипіння. А в маленькій каструлі з тонкими стінками і дном це зробити досить проблематично. Тому в Узбекистані шурпу готують в казані. Будинки, якщо ні казана, можна готувати нохат шурпу в товстенну каструлі (гусятниці).

Покрокове приготування

Шаг №1

Заздалегідь (на ніч) замочити нут.
Так як варити-томити будемо довго, все ріжемо великими шматками. В Узбекистані у казан часто кидають очищені овочі цілком.

Шаг №2

Порізати м'ясо шматочками.

Шаг №3

Очистити і порізати цибулю. Дрібний цибулю можна порізати кільцями.

Шаг №4

На дно товстостінної каструлі покласти цибулю і розрівняти його. Зверху покласти м'ясо. Потім шар крупно нарізаної моркви і картоплі, порізаної великими шматочками.

Шаг №5

Очистити часник і покласти зверху картоплі. У мене молода головка часнику і я порізала її кружечками.
болгарський перець Очистити від насіння і нарізати скибочками.

Шаг №6

Злити воду з замоченого нуту і покласти його в каструлю. Зверху - порізані кружальцями або половинками кружечків помідори. Покласти лавровий лист, перець горошком, 1 ст. ложку солі і 0,5 ч. ложки меленого перцю.
Залити все це окропом на 3 пальці вище рівня продуктів. Це як раз до верху каструлі. Довести до кипіння, зібрати піну. Піну треба зібрати кілька разів, поки бульйон не буде прозорим. Варити на маленькому вогні, щоб навіть не кипіло, а іноді пробулькивало (як варимо холодець). Звичайно з напіввідкритою кришкою. Варимо не менше 2-х годин.
Бульйон повинен бути прозорим, а овочі м'якими, але не розвареними.

Шаг №7

При подачі нохат шурпу прикрасити зеленню і зернами граната.
Приємного апетиту!

Вгору