Моя ідеальна Шарлотка

13

На Ваш суд — «ідеальний» варіант цього класичного яблучного пирога.

Продукти
  • Яйця — 4 шт
  • Цукор — 1 стакан (об'ємом 250 мл)
  • Борошно — 1 склянка
  • Масло рослинне — 3-4 ст. ложки
  • Сіль — 1 щіпка
  • Кориця — 1 чайна ложка (можна трохи менше)
  • ванільний Цукор — 2 пакетика (по 10 грам)
  • Яблука зелені — 4-5 шт. (залежить від розміру)
  • Лимон — 0,5 шт.
  • Апельсин (сік і цедра) — 0,5 шт.
  • Волоські горіхи — 1 жменя
  • Ізюм світлий — 1 жменя
  • в'ялена Журавлина — 1 жменя
  • Масло вершкове для змащування форми
Приготування

Як робити: Моя ідеальна Шарлотка? Дуже просто читайте далі...

Можливо уявити ще більш звичний, відомий, полюбленный буквально кожним ще в дитинстві і ще більш традиційний, ніж шарлотка, рецепт смачного яблучного пирога?! Відповіді я навіть не чекаю! Природно, вона (відповідь) однозначний і мені добре відомий! Але спроби господинями довести цей рецепт до досконалості будуть продовжуватися завжди... Адже не за один день шарлотка-мати (класична... з якої все починалося) перетворилася з пирога, приготованого з білого хліба із заварним кремом і фруктами, бісквітний пиріг, як правило з яблуками... Ну так, хто знає, у що перетворять експерименти з пошуком своєї ідеально формули рецепта шарлотки цей смачний пиріг років так через 100. Особисто я теж дуже хочу прийняти участь у цьому нескінченному процесі пошуку, проб, пропозицій, перемог і, можливо, провалів... І ось мій... на конкурсній основі... на Ваш суд — «ідеальний» варіант цього класичного пирога.

Покрокове приготування

Шаг №1

На форму (хв. 26 см) нам знадобиться: 4 яйця, 1 склянку (об'єм 250 мл) цукру, 1 склянка борошна, 3-4 ст. ложки рослинної олії, щіпка солі, 1 чайна ложка (можна трохи менше) кориці, 2 пакетика (по 10 г) ванільного цукру.

Шаг №2

4-5 (залежить від розміру) зелених яблук, половинка лимона,
сік і цедра половинки апельсина і по жменьці волоських горішків,
світлого родзинок і в'яленої журавлини.

Шаг №3

Форму, для впевненості безпроблемного вилучення згодом з неї готового пирога, змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном. Надлишки стряхиваем і вмикаємо розігріватися духовку на 180-190 градусів.

Шаг №4

Волоські горіхи обсмажуємо (а точніше підсушуємо... зараз буде тавтологія... на жаль!) на сухій сковорідці. Цей етап здається незначним, але... це не я придумала... «Бог в дрібницях!» Не ігноруйте... смак — в рази!!! (Три окличних.)

Шаг №5

Яблука миємо, сушимо, знімаємо з них шкірку і ріжемо на тонкі (близько 2 мм) часточки-пластинки. Видавлюємо на них лимон (це не тільки для кислуватого смаку, це ми робимо більшою мірою для того, щоб яблука в процесі очікування своєї черги не окислилися і як наслідок не потемніли... хоча і кислинка тут теж не зайва). Перемішуємо і викладаємо в підготовлену форму майже рівним, пухким, не примятым шаром.

Шаг №6

Знімаємо цедру з апельсина і дуже тонко ріжемо її (повірте — це смачніше, ніж просто натерти на тертці), підсушені горішки розрізаємо на невеликі, але й не дрібні... коротше, на середні шматочки....

Шаг №7

Приготування тіста починаємо з того, що відокремлюємо білки від жовтків, білки додаємо дрібку солі і починаємо збивати до появи піни. Як з'являється піна, не перестаючи збивати, тонкою цівкою вводимо в білок половину (півсклянки) норми приготованого цукру.

Шаг №8

Збиваємо 5-7 хвилин, поки піна не стане блискучою, стійкої, дуже пишною.

Шаг №9

Залишився цукор і ванільний цукор додаємо до жовтків і збиваємо їх, поки маса не побіліє і не збільшиться в обсязі мінімум в 2-3 рази. В ідеалі хотілося б дочекатися, щоб цукор повністю розчинився в жовтках.

Шаг №10

У добре збиті жовтки з цукром додаємо сік половинки апельсина і рослинне масло. Ще раз перемішуємо все міксером.

Шаг №11

Більше міксер нам не знадобиться. Беремо лопатку і додаємо в жовтки близько третини від загальної маси збитих білків. Перемішуємо... ніжно і впевнено!

Шаг №12

Тепер прийшла черга додати борошно і корицю. Просіваємо і перемішуємо до гладкості. Поки не переконаємося, що борошно в тесті розподілилася рівномірно, без грудочок.

Шаг №13

Додаємо в тісто цедру, журавлину, родзинки і горіхи. Добре перемішуємо, розподіляючи «начинку» рівномірно.

Шаг №14

Дуже акуратно, ніжно і в одному напрямку вмішуємо, як би загортаючи всередину, в тісто білки, що залишилися.

Шаг №15

Готове тісто виливаємо зверху на підготовлені яблука. Ось тут питання, напевно, спірне! Можна, звичайно, яблука теж вмішати в тісто, щоб вони зустрічалися там рівномірно, але... Дуже подобається мені, коли пиріг в кінці виходить як би шаруватим. Внизу шар яблук з тістом, а зверху як би другий пиріг з дуже продуманими і придатними до яблук смаками.

Шаг №16

Отже: виливаємо зверху і даємо постояти хвилин п'ять — просочитися тесту на дно через яблука.
Тепер випікати. Духовка розігріта. !90 градусів близько 40 хвилин терпіння...

Шаг №17

Він готовий! Ну хочете, ще й цукровою пудрою зверху присипте... Хочете, з вершками або кремом його подавайте... Він досконалий... і цілком гідний останнім штрихом бути прикрашеним вишенькою... навіть трьома! Має право!
А я традиційно бажаю Вам вдалої випічки і приємного апетиту!

Вгору