Грузинський Лаваш

5

Грузинський лаваш з дріжджового тіста (лаваш по-мегрельські) легко можна приготувати вдома, своїми руками. Пухкий, пористий білий хліб у вигляді коржа печеться на чавунній сковороді.

Продукти
  • Борошно — 750 г (650 для тіста + 100 г для підсипки)
  • Дріжджі сухі — 6 г
  • Вода — 500 мл
  • Сіль — 0,5 ст. ложки
  • Цукор — 0,5 ч. ложки
Покрокове приготування

Шаг №1

Отже, грузинський лаваш готують з найпростіших продуктів.

Шаг №2

Як приготувати грузинський лаваш:

Спочатку потрібно взяти 0,5 склянки теплої води (40 градусів), розчинити в ній дріжджі і цукор. Залишити на 10 хвилин.

Шаг №3

В решті воді розчинити сіль.

Шаг №4

Підійшли дріжджі вилити у воду з сіллю. Перемішати.

Шаг №5

Поступово додати борошно (600-650 г).

Шаг №6

Тісто має бути дуже м'яким і липким, тому перемішують його ложкою. Тільки в кінці, якщо ложкою вже дуже важко перемішувати, можна трохи помісити руками.

Шаг №7

Накрити миску з тестом плівкою і залишити в теплому місці на 30-40 хвилин. Коли воно збільшиться вдвічі, знову перемішати тісто і знову поставити підходити ще на 30 хвилин).

Шаг №8

В миску або на тарілку насипати борошно.
Відокремити п'яту частину тіста, ложкою викласти тісто в борошно. Інше тісто знову накрити. Порцію тіста обваляти з усіх сторін у борошні, але не місити. Залишити на 5 хвилин.
У цей час поставити на середній вогонь суху чавунну сковороду (якщо немає чавунної, сковорода повинна бути важкою, товстостінної).

Шаг №9

Тісто взяти в руки і распластать в коржик (воно дуже легко розпластується).

Шаг №10

Викласти корж на суху розігріту сковороду, розрівняти її.
Накрити кришкою і піч грузинський лаваш на середньому вогні до тих пір, поки верхня частина не стане щільною (5-7 хвилин).
Відразу, як тільки коржик почала дбати, відокремити наступну порцію тіста і викласти її в борошно.

Шаг №11

Коли лаваш пропечеться з одного боку, його потрібно перевернути і обсмажити до рум'яної скориночки з іншого боку, вже без кришки (ще 5 хвилин).
Грузинський лаваш готовий. Приємного апетиту!

Вгору