Курник

16 10 55 хв. 95 хв.

Курник, рецепт якого представлений нижче, це традиційний святковий пиріг російської кухні. Курник зазвичай подавався на весіллях або інших великих урочистостях.

Продукти
  • Для тіста:
  • Борошно - 350 г
  • Масло - 90 г
  • Цукор - 15 г
  • Яйця - 1 шт
  • Молоко - 75 мл
  • або Вершки - 75 мл
  • Сметана - 30 г
  • Сіль - 4 г
  • Сода - 3 г
  • Для начинки:
  • Куряче - 700 г
  • Печериці - 300-350 м
  • або Гриби білі - 300-350 г
  • Яйця варені - 5 шт. Рис - 1 склянка
  • Зелень петрушки - 0,5 пучка, Сіль - 1,5-2 ч. ложки
  • Для соусу:
  • Масло вершкове - 2 ст. ложки
  • Борошно - 1 ст. ложка
  • Бульйон курячий - 2 склянки
  • Вершки - 0,5 склянки
  • Жовток - 2 шт.
  • Для змазування:
  • Жовток - 1-2 шт.
Покрокове приготування
1 Курник, шаг 1

Підготувати продукти для приготування курника.

:)
2 Курник, шаг 2

Як приготувати курник:

Відварити курку. Для цього воду довести до кипіння, додати 0,5 ч. ложки солі. Викласти курку (тушку або тільки філе), ще раз довести до кипіння, прикрутити і варити на слабкому вогні під кришкою 30-40 хвилин. Потім курку вийняти і остудити.

3 Курник, шаг 3

При необхідності зняти м'ясо з кісток, нарізати шматочками.

4 Курник, шаг 4

Курник подається з соусом (їм заправляють начинку), для приготування якого потрібно розтерти з борошном 1 столову ложку вершкового масла.

5 Курник, шаг 5

Розбавити бульйоном.

6 Курник, шаг 6

Додати вершки.

У велику каструлю налити води на 1 см, довести до кипіння. Поставити ємність з соусом на каструлю з водою (потрібно варити соус на пару).

7 Курник, шаг 7

Проварити суміш на пару до сметаноподібної консистенції, часто збиваючи вінчиком. Варити треба на слабкому вогні 10-15 хвилин.

8 Курник, шаг 8

Одночасно приготувати заправку з жовтків.
Для цього потрібно відокремити від білка два жовтки.

9 Курник, шаг 9

Змішати жовтки з борошном, ретельно розтерти.

10 Курник, шаг 10

Поступово, по 1 ст. ложці вливати в суміш з жовтків і борошна соус до консистенції густої сметани. Ретельно розтирати.

11 Курник, шаг 11

Соус зняти з вогню і при безперервному помішуванні заправити розтертими з 1 столовою ложкою вершкового масла жовтками.

12 Курник, шаг 12

Курку заправити соусом.

13 Курник, шаг 13

Гриби нарізати кубиками.

14 Курник, шаг 14

Згасити на маслі свіжі білі гриби або шампіньйони. Для цього розігріти сковороду, додати 1 ст. ложку вершкового масла, викласти гриби і смажити їх на середньому вогні, помішуючи, 10-15 хвилин. Заправити соусом. Посолити.

15 Курник, шаг 15

Відварити рис. Для цього склянку рису залити 3 склянками води, довести до кипіння, прикрутити і варити на слабкому вогні під кришкою 20 хвилин. Готовий рис заправити олією.

16 Курник, шаг 16

Яйця відварити. Одне яйце дрібно порубати.

17 Курник, шаг 17

Решта яйця нарізати кружечками і відкласти.

18 Курник, шаг 18

У рис додати рубане зварене круто яйце.

19 Курник, шаг 19

Зелень дрібно порізати.

20 Курник, шаг 20

Додати зелень в рисову начинку. Перемішати.

21 Курник, шаг 21

Замісити здобне прісне тісто.

Для цього розтопити масло.

22 Курник, шаг 22

Додати до нього вершки, сметану, яйце, цукор, сіль, все добре перемішати.

23 Курник, шаг 23

Потім додати соду і борошно.

24 Курник, шаг 24

Ретельно вимісити нетуге тісто.

Включити духовку для розігріву.

25 Курник, шаг 25

З тіста і начинок сформувати курник. Для цього відокремити четверту частину тіста для «кришки».

26 Курник, шаг 26

З що залишився тесту (здебільшого) розкачати круглу корж товщиною 1-1,5 див

27 Курник, шаг 27

Форму змастити маслом. Розкатане тісто покласти у змащену маслом форму або сковороду, перекривши краю форми.

28 Курник, шаг 28

На корж покласти шарами начинки: спочатку рис (половину всієї кількості)...

29 Курник, шаг 29

потім нарізані кружальцями яйця (дві третини загальної кількості)...

30 Курник, шаг 30

потім курятину (половину або дві третини)...

31 Курник, шаг 31

і гриби (половину або дві третини).

32 Курник, шаг 32

Потім знову рис і т.д., надаючи пирога форму купола.

33 Курник, шаг 33

Потім із залишеного тіста розкачати «кришку», зробити в ній хрестоподібні надрізи (щоб рівніше лягла).

34 Курник, шаг 34

покрити пиріг. Можна прикрасити різними елементами з тіста.

35 Курник, шаг 35

Відокремити жовток одного яйця і злегка збити його.

36 Курник, шаг 36

Поверхню пирога змастити жовтком.
У центрі «кришки» (купола) зробити фігурний отвір (для виходу пари при випічці).

37 Курник, шаг 37

Випікати курник при температурі 220°С 40 хвилин. Коли скоринка зарум'яниться, курник готовий.

Вгору