Креветочная Лакса

Цей гострий суп з локшиною вельми популярний в Малайзії та Сінгапурі. Принципово існують два варіанти: каррі лакса на кокосовому молоці і ассам лакса на рибному бульйоні (слово «ассам» тут не має до чаю ніякого відношення, воно означає тамаринд, який кладеться в бульйон для додання йому кислинки). Нам більше подобається перший, хоча ми готуємо його з певними знижками на доступність продуктів.

Продукти
  • Креветки середні неочищені - 1 кг
  • Кокосове молоко - 500 грам
  • Тофу - 200 грам
  • Рисова вермішель - 150 грам
  • Перець червоний гострий - 2 шт. маленьких
  • Цибулина шалот - 1 шт. велика
  • Часник - 3 зубчики
  • Корінь свіжого імбиру - 2 см
  • Лайм (сік і цедра) - 1 шт.
  • Коричневий цукор - 2 ч. л.
  • Куркума - 1 ч. л.
  • Коріандр мелений - 1 ч. л.
  • Рослинна олія - 4 ст. л.
  • Листя м'яти і кінзи
  • Рибний соус - 2 ст. л
  • Тайська креветочная паста - 1 ч. л.
Приготування

Як робити: Креветочная Лакса? Дуже просто читайте далі...

1. Заморожені креветки заздалегідь розморозьте на верхній полиці холодильника в друшляку, встановленому в мисці. Очистіть креветки від панцирів, видалите темну кишкову вену. Панцирі і голови збережіть. Для легкого бульйону у великому сотейнику розігрійте 2 ст. л. рослинного масла, покладіть голови і панцирі, готуйте, помішуючи, поки вони не почервоніють. Влийте 1 л. холодної води, доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть 15 хв. Процідіть бульйон через дрібне сито.

2. У чилі видалити насіння і білі перегородки. У лимонного сорго зніміть верхні підсохлі шари і відріжте верхівки, залишивши приблизно 10 см стебла. Сорго, чилі, цибуля, часник і корінь імбиру наріжте довільними шматками. Складіть в чашу блендера або кухонного комбайна, додайте креветочную пасту, куркуму і коріандр, влити 1/4 склянки процідженого бульйону. Подрібніть до однорідності.

3. Розігрійте в каструлі з товстим дном масло, що залишилося, покладіть отриману пасту і готуйте, помішуючи, 3 хв. Влийте бульйон, що залишився, варіть на невеликому вогні 10 хв. Додайте кокосове молоко, цукор, подрібнену цедру лайма і рибний соус. Готуйте 5 хв.

4. Тофу наріжте невеликими кубиками і додайте в суп разом з креветками, варіть 2 хв.

5. Вермішель окремо опустіть в киплячу воду на 2 хв, потім відкиньте надуршлаг і розкладіть по тарілках, присипте паростками і розлийте гарячий суп. Подавайте, окропивши соком лайма і посипавши листочками м'яти і кінзи.

Вгору