Котлети «Jurata»

13

Обожнюю рецепти з цікавими історіями. Литовські котлети «Jurata» дуже смачні, і є у них така романтична історія, пов'язана з назвою.

Продукти
  • Куряче філе (мале) - 500 г
  • (для першого разу я назбирала ці малі філе, але готувати котлети можна із звичайного курячого філе)
  • Хліб або батон, трохи зачерствевший
  • Часник - 4 зубчики
  • Зелень петрушки - 1 ст. ложка рубаної
  • Яйця - 1 шт
  • Сухарі мелені (терті) - 0,5 склянки
  • Вершки 10% - 100 мл
  • Сметана 20% - 100 г
  • Сіль
  • Базилік сухий
  • Перець запашний мелений
  • Рослинна олія для смаження
Приготування

Як робити: Котлети «Jurata»? Дуже просто читайте далі...

Цей рецепт не належить до старої литовської кухні, хоча і народився у Литві. Сучасне ресторанне дітище, за багатьма даними ресторану «Нерінга» у Вільнюсі. Про його ресторанному походження говорить ще і той факт, що для котлет рекомендується брати куряче м'ясо малої грудинки. Я ще можу зрозуміти різницю між курячою ніжкою і грудинкою, але між малим і великим курячим філе?! Хіба що шматочки м'яса трохи м'якше. Ну яка литовська господиня буде різати десяток курей, щоб назбирати це мале філе на котлети? А на ресторанній кухні воно цілком могло залишатися від приготування інших страв. І були придумані ці чудові котлети з такою поетичною назвою.

Литовська легенда. За цією легендою звали володарку морську Jurata. Була Jurata вічно молода і красива, але через те, що вона жила на дні морському в бурштиновому замку, особливо спілкуватися там було не з ким - тільки риби, слизькі і холодні. І ось якось помітила вона, що з поверхні падає, і каламуть у воді розводить. Спливла вона, дивиться, а там молодий литовець невід у море закидає. Звали цього литовця Каститис. Вродливий був цей рибак. Загалом, запала на нього володарка морська, так і Каститис не проти був - цариця, як ні як. Дізнався про їхнє кохання головний бог Пяркунас і, чи то ревнощів, чи то просто дружба Jurata зі смертним головного бога не обрадувала, і він, в гніві, покарав обох. Каститиса вбив, а зрадницю Jurata прикував до її ж янтарному замку. Ось з тих пір вона там прикута і плаче. І плач її настільки відчайдушний, а сльози настільки чисті і прозорі, що тут же застигають у краплі бурштину. А море, підхоплює їх і викидає на берег.

Покрокове приготування

Шаг №1

Куряче філе прокрутити на м'ясорубці з дуже крупними гратами або порізати дуже дрібними шматочками.

Шаг №2

Часник дрібно порізати.

Шаг №3

Сухарі залити вершками і дати їм набрякнути.

Шаг №4

У фарш додати часник і петрушку. Перемішати.

Шаг №5

Потім додати замочені сухарі, базилік, духмяний перець, яйце, сіль і сметану.

Шаг №6

Все ретельно перемішати і залишити на півгодини при кімнатній температурі. За цей час, як кажуть кухарі, всі інгредієнти подружаться між собою.
З черствого хліба або батона приготувати маленькі сухарики. Дуже гострим ножем порізати хліб на шматочки в 1 см х 3 мм.

Шаг №7

В руку взяти невелику кількість фаршу (як куряче яйце) і зліпити кульку. Обваляти його в скибочках хліба. Прим'яти його руками (вдавити хліб в поверхню м'ясного кульки). Потім покласти на обробну дошку і трохи притиснути, щоб став більш плоским. Готові заготовки котлет охолодити півгодини в холодильнику. З цієї кількості інгредієнтів вийшло 9 котлет.

Шаг №8

Включити духовку на 180 градусів.
У сковороду налити рослинне масло на 1 см і добре нагріти. Зменшити вогонь і смажити котлети з двох сторін по 2-3 хвилини. Це легко визначити за кольором сухариків. Як тільки вони підрум'яняться, перевернути котлету на іншу сторону.
Підсмажені котлети викласти на деко, застелене фольгою. Накрити котлети фольгою. Зменшити вогонь в духовці до 100-120 градусів і поставити в неї деко з котлетами на 30 хвилин.
На гарнір до котлет можна приготувати картоплю в будь-якому вигляді.

Шаг №9

Ці золотисті сухарики на котлетах як бурштинові сльози Jurata - звідки й назва. Ось така романтика.
Приємного апетиту!

Вгору