Казахський пиріг чак-чак

11 8 45 хв. 60 хв.

Рецепт казахського чак-чака — однієї з різновидів відомої східної солодощі.

Продукти
  • *Для тіста:
  • Яйця — 4-5 шт
  • Цукор — 2 ч. ложки
  • Молоко — 3 ст. ложки
  • Олія рослинна — 2 ч. ложки
  • Горілка — 1 ст. ложка
  • Сіль — на кінчику ножа
  • Борошно — 3 склянки
  • *Для фритюру:
  • Масло вершкове — 200 г
  • Олія рослинна — 200 г
  • *Для медово-цукрового сиропу:
  • Мед — 500 г
  • Цукор — 0,5 склянки
Покрокове приготування

Шаг №1

Продукти для казахського пирога чак-чак.

Шаг №2

Як приготувати пиріг чак - чак по-казахськи:

У мисці розмішати яйця з цукром.

Шаг №3

Додати молоко, олію, горілку, сіль.

Шаг №4

Всипати борошно і замісити м'яке тісто (воно не повинно бути дуже крутим).

Шаг №5

Тісто добре пром'яти, щоб не прилипало до рук і столу, покласти під миску або загорнути в злегка вологу серветку і дати полежати 15 хв.

Шаг №6

Стіл посипати борошном.

Підготовлене вылежавшееся тісто розділити на кілька невеликих шматків. Кожен шматок розкотити в пласт товщиною 2-2,5 мм

Шаг №7

Нарізати довгими смужками шириною 3-3,5 см, а потім нарізати їх, як для локшини.

Шаг №8

У каструлі прожарити рослинна і розтопити вершкове масло.

Шаг №9

Подрібнене тісто-локшину невеликими порціями класти в каструлю з прожареним маслом і, перемішуючи, смажити до золотистого кольору (5 хвилин на середньому вогні).

Шаг №10

Вийняти шумівкою на велике сито (друшляк) і дати охолонути.

Смажити лапшинки можна в металевій сітці або друшляку, опустивши його в прожарену масло; це дозволить виймати одночасно всю порцію рівномірно обсмаженого чак-чака.

Шаг №11

Приготувати сироп. В окремій емальованому або алюмінієвому посуді розтопити мед.

Шаг №12

Додати цукор і довести до закипання зняти піну і продовжувати варити, не даючи кипіти, до готовності (приблизно 10 хвилин).

Шаг №13

Для перевірки взяти ложечкою трохи сиропу і опустити його в холодну воду: якщо маса не розходиться, а згортається в кульку, значить, сироп готовий. Не можна допускати перетравлення сиропу, інакше він карамелізується.

Шаг №14

Масу обсмажених лапшинок перекласти в неглибоку, але широкий посуд, полити гарячим сиропом (при бажанні можна відразу ж посипати рубаними горіхами). Перемішати.

Шаг №15

Руки змочити водою.
Готовий чак-чак вологими руками перекласти на блюдо, формуючи гірку або плоский корж. Казахська чак-чак готовий.

Вгору