Короп а-ля Біла Дама

10

Смачно приготований короп і цікаве назву говорять про те, що рецепт южно-чеський, старовинний і придумав його хтось із кухарів знатного роду Рожмберков.

Продукти
  • Короп - 1 шт. вагою 700-1000 г
  • Сік лимонний - 1 ст. ложка
  • Борошно - 3-4 ст. ложки
  • Олія соняшникова - 4 ст. ложки
  • Копчена грудинка (шпик) - 80-100 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Лавровий лист - 2 шт.
  • Перець чорний горошком - 8-10 шт.
  • Масло вершкове - 2 ст. ложки
  • Базилік свіжий (або сухої)
Приготування

Як робити: Короп а-ля Біла Дама? Дуже просто читайте далі...

Трохи історії. За легендою ім'я Білої Дами - Перхта, вона з'явилася на світ у 1429 році в сім'ї Рожмберков. Це була багата сім'я з Но-Крумлова, причому рід був досить відомий у своєму місті.

Коли дівчині виповнилося 20 років, сталося те, чого побоюються всі жінки: її видали заміж проти її волі. Наполіг на цьому її суворий батько, але чоловік Ян був ще суворіше.

Хоча Перхта і належала до багатого роду, приданого у неї не було практично ніякого. Можливо, це і послужило причиною лютої ненависті Яна до дівчини. Він знущався над Перхтой і бив її, тому бідна спадкоємиця багатого роду не витримала і спробувала втекти в рідний замок. Спробувала, але не змогла, так як батько не прийняв її і відправив назад до чоловіка. Перхте довелося повернутися, і все продовжилося як раніше: побої, знущання, які дівчині залишалося тільки терпіти.

Ян перед смертю вирішив покаятися, але вона не змогла пробачити всі ці роки принижень, тому залишалася непохитною. В сказі він вигукнув «Хай не буде тобі спокою навіть після смерті!».

через Деякий час дівчина померла, однак смерть так і не принесла їй довгоочікуваний відпочинок від страждань - все сталося так, як напророкував їй Ян. Привид Білої Пані з'явився через три роки, причому він відвідав всі замки рідної сім'ї. Згідно з чеською легендою, душа Перхты заспокоїться лише тоді, коли знайдеться людина, яка зможе прочитати напис на її портреті. Портрет Білої Дами все ще висить у її батьківському замку, а напис на ньому - пряма вказівка на місцезнаходження ще одного родового скарбу Рожмберков.

Історія дуже цікава, але повернемося до риби.

Покрокове приготування

Шаг №1

Як приготувати коропа тушкованого а-ля Біла Дама:

Карпа очистимо, выпотрошим, вимиємо і высушим серветками.

Шаг №2

Поріжемо коропа на порційні шматки. Посолимо, збризніть лимонним соком і поставимо на 1 годину в холодильник.

Шаг №3

Грудинку (шпик) поріжемо тонкими скибочками, поріжемо цибулю півкільцями.

Шаг №4

Потім порції карпа обваляем в борошні і обсмажимо на соняшниковій олії. Викладемо коропа на тарілку.

Шаг №5

У сковороду покладемо скибочки копченої грудинки і цибулю. Додамо лавровий лист і перець горошком. Обсмажимо небагато.

Шаг №6

Покладемо в сковороду карпа і наллємо 150 мл кип'яченої води. Якщо немає свіжого базиліка, то посиплемо карпа сухим базиліком (посипати свіжим не треба, це ми зробимо в кінці). Накриємо кришкою і згасимо 15 хвилин на помірному вогні. Потім відкриємо кришку і почекаємо, поки випарується майже вся вода. Після цього додамо вершкове масло. Коли масло розтопиться, виймемо карпа, викладемо його на блюдо і поллємо що залишився на сковороді соком, змішаним з маслом. Біля карпа викладемо грудинку з цибулею. Можна посипати карпа тушкованого зверху порізаною свіжим базиліком. Я посипала петрушкою.

Шаг №7

Короп тушкований а-ля Біла Дама дуже смачний.
Приємного апетиту!

Вгору