Флячки по-угорськи

12

Рецептів приготування флячков насправді безліч, але основний компонент один — власне рубець яловичий (фляки — це «требухів» польською). Я не була впевнена, що він мені сподобається, але результат перевершив всі очікування. Тепер замовлю у фермера відразу пару кілограмів — раз повозитися з відварюванням і заморозити порційно. Тоді, при наявності замороженого бульйону, приготування страви піде зовсім небагато часу : )) І з квасолею обов'язково зроблю!

Продукти
  • Рубець яловичий — 1 кг
  • Міцний яловичий бульйон — 2 літри
  • Цибуля — 2-3 шт
  • Морква — 3 шт.
  • Корінь селери — 1 шт. (за обсягом дорівнює кількості моркви)
  • Помідори — 2 великих і дуже стиглих
  • Перець болгарський — 4 шт.
  • Часник — 1 головка
  • Смалець або інший тваринний жир (у мене частина замінена курдючним + вершкове масло)
  • Борошно — 4-5 ст. л.
  • Томатна паста — 1 ст. л.
  • Паприка (копчена) — 2 ст. л.
  • Майоран
  • Кмин
  • Чорний перець
  • Гострий червоний перець
  • Кріп
  • Петрушка
  • Базилік
  • Чабер
  • Запашний перець
  • Лавровий лист
  • Сіль
  • Цукор
Приготування

Як робити: Флячки по-угорськи? Дуже просто читайте далі...

1. Починаємо ми з відварювання рубця. Справа клопітна, але того варте. Я все одно поралася на кухні, так що рубець готувався паралельно з керезетом і смаженими цукіні : ))

Рубець потрібно нарізати на шматки, рівні приблизно дві долоні (моїх долонь, так що чоловікам краще орієнтуватися на одну свою ; )), скласти в каструлю, залити водою і довести до кипіння. Аромат буде той ще, тому в перший раз зливаємо відразу, як закипить. Промиваємо під струменем води, заливаємо знову — і на вогонь. Тепер нехай покипить хвилин 5. Повторюємо маніпуляцію, злегка збільшуючи час варіння — мені перші 4 рази підказувало поява запаху. Я зливала воду 6 разів, але все залежить від якості очищення рубця — мій фермер його дуже непогано вичистив.

Коли запах зникне остаточно, заливаємо водою, додаємо сіль, коріння, лавровий лист і запашний перець і варимо до повного розм'якшення — години 3-4.

Так, клопітно. Так, довго. Але якщо відразу відварити на кілька разів, буде простіше. Смак це виправдовує. Втім, ви або їсте тельбух, чи ні. Якщо ні — про що тут я распинаюсь, а той, хто любить — той знає, в чому цимес : ))

Паралельно можна зварити міцний бульйон з кісток з цибулиною і корінцями. Остудити, охолодити, процідити через марлю. Я заморожую запас, неймовірно зручно.

2. Готові охолоджені флячки ріжемо на смужки шириною 6-7 мм і завдовжки 5-6 див. Я їх поклала в каструлю, залила бульйоном, щоб тільки покрила, і поставила нудитися на півгодини — поки овочі нарізаю.

3. Корінь селери і моркву нарізаємо брусочками середньої товщини, в 2 рази товще, ніж коли ріжемо моркву на плов. Цибулю — кубиками, часник дрібно посікти, помідори ошкуріть і порізати кубиками (я відразу присипаючи їх базиліком — ну, мені так смачніше), перець теж брусочками.

4. У сковороді розпускаємо жир і пасеруємо цибулю. У мене свинячий смалець закінчився дуже недоречно, так що частина довелося замінити баранячим жиром, а овочі взагалі обсмажувати на вершковому маслі. Але ніби нормально вийшло.

5. Одночасно в казані починаємо обсмажувати моркву і селеру, стежачи, щоб вони обм'якли, і зменшилися в обсязі, але ні в якому разі не прижарились.

6. Коли цибуля стане напівпрозорим, додаємо до нього добру ложку кмину. Потім — часник, спеціально взяла цілу головку, тому що за час приготування зникне пекучість, а аромат стане дуже делікатним.

7. Паприку, як зазвичай, розпускаємо в жирі і даємо прогрітися. Після неї я додала томатну пасту і теж добре її обсмажила.

8. Додаємо борошно — вона повинна просочитися жиром.

9. Відправляємо в сковороду помідори й тушкуємо їх хвилин 5-7. Потім додаємо трохи ополоників бульйону, продовжуємо готувати. Тут варто спробувати і відрегулювати кислоту — я додала 2 ложки цукру, тому що томати мої виявилися кислуватими.

10. Додаємо майоран, розтираючи його пальцями. Я тут же додала гострий червоний перець, кріп, петрушку і трішки чебрецю.

11. Якщо моркву із селерою вже готові, додаємо до них соус і флячки. Розбавляємо бульйоном за смаком — у мене вийшов дуже густий такий гуйяш. Раджу доливати бульйон поступово, тому що вміст казана буде густіти — борошно вбере багато рідини. Готуємо хвилин 10.

12. В кінці додаємо в флячки по-угорськи перець, даємо йому обмякнуть, але не більше того. Коригуємо на сіль і гостроту — я ще чорного меленого перцю щедро насипала. Даємо настоятися з півгодини.

У мене флячки по-угорськи вийшли дуже густими, хто любить менше — більше бульйону і менше муки. Помідори дуже виразно відчуваються, може, і не потрібно було пасту додавати. Овочів дуже багато порівняно з рубцем.

Вгору