Дулма-шурпа

13

Дулма-шурпу категорично рекомендую - і перше, і друге одночасно, дуже багато овочів - чого ще треба? :)))

Продукти
  • Кістки яловичі для бульйону
  • М'якоть яловичини - близько 600 г
  • Перці - 14 шт.
  • Цибуля середній - 1 шт
  • Морква невелика - 2 шт.
  • Картопля середній - 3 шт.
  • Помідори рожеві - 4 шт
  • Рис - 250 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Петрушка - 1 невеликий пучок
  • Цибуля зелена
  • Сіль
  • Спеції
Приготування

Як робити: Дулма-шурпа? Дуже просто читайте далі...

»щось супу хочеться,» - сказав чоловік. Хм... А я виношувала план по фарширування перців... Але тут я згадала про впечатливший мене рецепт шурпи, в якій замість м'яса були фаршировані перчики. В рецепті все здавалося таким нескладним, що я переборола страх і бадьоро порысила за продуктами...

Облом чекав мене біля м'ясного прилавка, де замість реберець або акуратною бульонной кісточки мені привітно помахав полуторакілограммовий маслак з дратнями сухожиль і жиру. «А хрін?» - запитав мій внутрішній фаталізм. :))

Перці виявилися крупноватыми, але відмінно підходять для фарширування - щільними і сухуватими. Тому що гарні жовті або червоні болгарцы через півгодини термообробки «як рапухі распаузуцца», як сказала б моя бабуся, і вийде «кэшкала», як додав би мій єврейський дідусь. :)) З-за розміру перчиком взяла 600 г яловичини замість запланованих 300.

Покрокове приготування

Шаг №1

Зварила бульйон напередодні - маслак варився годин 6, води взяла всього 2 літри, тому отримана рідина куди більше нагадувала холодець. :))
З бульйону зняла зайвий жир, посолила (сильно, у ньому ще багато чого прісної варитися), поперчила чорним і червоним перцем, додала часник і трохи зіри, витягла лавровий лист. :))
М'ясо подрібнила в процесорі - можна було нарізати шматочками, але тут саме той випадок, коли потрібно дрібнити практично в паштет. Дрібно порізала петрушку, цибулю нарізала дуже дрібним кубиком, змішала з фаршем. Добре промила рис, додала туди ж. Ретельно вымесила (якщо б не липкість подрібненого м'яса, все сильно розсипалося б), посолила, поперчила і додала 2 яйця, щоб досягти гладкості. Миску з фаршем прибрала в холодильник - йому це дуже на користь піде, а нам поки є чим зайнятися!
Картопля порізала великими брусочками, моркву - тонкою соломкою. 4 рожевих помідора ошкурила і нарізала дрібним кубиком, присипала базиліком. У перців видалила серединки, старанно вичистила від насіння і перегородок.
Начинила перці фаршем - щоб разбухающий рис не порвав їх нафіг (вистачить з мене вже вибухаючої їжі, пирогом сита :)), у центрі залишаємо місце - просто тицяємо в них пальцем на всю довжину. У мене фаршу вистачило на 10 перчиком, значить, 4 що залишилися дрібно порубила короткими брусочками - в супі будуть незайвими.

Шаг №2

В черговий раз відступила від класичного рецепту - у киплячий бульйон відразу ж закинула картоплю і моркву, а вже потім на цю «основу» виклала перці. Не знаю навіщо, інтуїтивно. :))

Шаг №3

Варила при слабкому побулькивании близько півгодини, чекала, щоб картопля зварився - після того, як додамо помідори, у нього вже не буде цієї можливості. :))
Помідори, порізаний перець - в казан, через хвилин 5 виправити на сіль (мені довелося це робити рази 4, свіжі овочі її миттєво забирають), спеції - я підсипала ще сушеного кропу, базиліка, запашного перцю і додала часнику. Варила хвилин 15.
Нарізала кілька пір'я зеленої цибулі і відстрочені гілочки петрушки для того, щоб посипати шурпу в тарілках.

Шаг №4

Вийшло непогано - жирний наваристий бульйон, змішаний з овочами, виявився зовсім не важким. Можливо, рису треба було б поменше, але я злякалася, що фаршу не вистачить. Наступного разу спробую все-таки з бараниною - мені здається, буде яскравіше за смаком.

Вгору