Долма азербайджанська

12

Долму я готувала неодноразово, начебто навіть всім подобалася вона, але в мене весь час залишалося відчуття, що щось не те, наче я тычусь, як сліпий кутенок, незрозуміло куди, і винаходжу те, чого винаходити не потрібно... І тут я згадала, що давно вже бачила пост шанованою Севды Гасимовой про справжню азербайджанську долму...

Продукти
  • Баранина — 2 кг (у мене була м'якоть з стегна з гарним шаром жирку зверху)
  • Курдюк — невеликий шматочок
  • Цибуля — 3 шт.
  • Рис круглий — 150 г
  • Виноградне листя — брала консервовані азербайджанські, пішло 1,5 літрові банки (на жаль, не запам'ятала назву виробника, але якість відмінна — не більше 5 порченных листя з усієї партії)
  • Зелень кінзи — великий пучок
  • Зелень кропу — невеликий пучок
  • М'ята свіжа — невеликий пучок
  • Чорний перець, Гострий червоний перець
  • Зіра
  • Сіль
Приготування

Як робити: Долма азербайджанська? Дуже просто читайте далі...

Виявляється, до чого я додумалася сама методом проб і помилок, наприклад, що баранина обов'язково повинна бути жирною і курдюк у фарші теж потрібен. Але ось тези додаванні води і про те, що рис краще брати круглий, були для мене відкриттям.

У чому я пішла своїм шляхом, так це в подрібненні м'яса. Чесно спробувала змолоти його на м'ясорубці... Подивилася в миску і зрозуміла, що ЦЕ є у мене бажання немає. Тому, фарш, як зазвичай, рубаний. З новим сокиркою від мами це взагалі займає небагато часу, але результат того вартий, вже ви мені повірте.

Свіжу зелень взяла з вихідного рецептом, а ось набір спецій — суто по моєму особистому смаку. Так що назвати мою долму зовсім-зовсім правильним не можна. Любителям повної автентичності краще дотримуватися рецепти долми азербайджанською пані Севды : ))

Величезною моєю помилкою раніше було купувати виноградне листя на вагу. Вони дуже солоні, дуже грубі і зовсім без запаху. Поки не порадили консервовані, я цього не розуміла. І навіть ці слід дуже ретельно промити в холодній воді від розсолу.

*

Як приготувати долму азербайджанською:

1. М'ясо порубила у фарш, курдюк дуже дрібно нарізала. Цибуля перемолола в процесорі разом із зеленню (брати, природно, тільки листочки без стебел).

2. Поєднала з м'ясом, додала промитий рис і спеції. Частина зіри додала меленої, частина цілого. Влила близько склянки кип'яченої води. Фарш повинен здаватися дуже «мокрим».

3. Дно і стінки казана выстлала листям гірше — тут згодилися вагові листя з старих запасів : )) Долмушки звертаю я трохи по-іншому, вони у мене не п'ятикутними, а циліндричними виходять. Виклала їх в казан шарами, долила у нього склянку окропу, прикрила долму зверху тарілочкою, а казан — кришкою.

4. Поставила на середній вогонь. Коли всі шари прогрілися (визначаємо по нагріванню кришки) — відкрила кришку і готувала хвилин 40-45. Готовність визначається за запахом. Хоча верхню долмушку спробувати все ж варто : ))

5. Подавала долму азербайджанською з часниковим соусом з мацоні і 4-х зубчиків часнику. Не втрималася і додала трохи сванской солі.

І ще одне правило — долми потрібно готувати багато : )) Тому що захочеться пригостити колег і друзів — не є ж таку смакоту в одну особу, неправильно це ; ))

Вгору