Баурсаки

6

Баурсаки - обов'язкове частування в кожній казахської сім'ї. Зараз не тільки казахи їх готують і їдять. Подають баурсаки до чаю, перед їжею, до кумысу, до закусок, до сорпе. Це і святкове, і повсякденна страва, улюблене всіма від мала до велика.

Продукти
  • Борошно - 4 склянки
  • Кисле молоко - 1 стакан
  • Дріжджі - 1 ст. ложка
  • Цукор - 1 ст. ложка (якщо хочете баурсаки зробити солодкими, додайте 3 ложки цукру)
  • Сіль - щіпка
  • Олія рослинна - 400 г
Приготування

Як робити: Баурсаки? Дуже просто читайте далі...

Приготування баурсаков:

Способів приготування баурсаков багато. На молоці, на айраном(кефірі), дріжджові, на соді. Форма баурсака теж різна. Їх і плоскими роблять - квадратними, і кульками (як у мене), і довгастими, як пальчики, і рваними... загалом, суть одна - шматочки тіста, смажені у великій кількості жиру.

Покрокове приготування

Шаг №1

Замісити тісто для баурсаков: в кисляку розпустити цукор і дріжджі, додати борошно, сіль і вимісити тісто в кулю.

Шаг №2

Поставити миску з тестом в тепле місце і накрити рушником. Не менше, ніж на 5 годин.
Я сьогодні це зробила вранці, перед роботою. Замісила тісто для баурсаков, поставила на підвіконня, накрила рушником. Коли прийшла з роботи, тісто було вже готове. Але тут потрібно не забути - тісто в обсязі збільшується майже в чотири рази, тому, якщо ви йдете з дому надовго - покладіть його у велику каструлю або миску, щоб тісто не «вилізло».

Шаг №3

Стіл і руки змастити рослинним маслом. Вивалити тісто на стіл і добре вимісити. Розділити на невеликі шматочки. Зовсім невеликі. Скачати ці шматочки в кульки і залишити на столі хвилин на п'ять, щоб вони піднялися.
Розігріти в каструлі масло. Кульки, по одному, викладати, помішуючи сухий ложкою. Смажити на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб баурсаки рівномірно подрумянивались з усіх боків.

Шаг №4

Шумівкою викласти баурсаки в миску, викладену паперовими серветками.

Шаг №5

Серветки для того, щоб вбралося зайве масло.

Шаг №6

Якщо ви зробили баурсаки солодкими, посипте їх ще, перед подачею, цукровою пудрою.
Приємного апетиту!

Вгору