Баклажанна ікра по-одеськи

4

Я з дитинства обожнюю баклажанну ікру і за своє життя з'їла її величезна кількість, перепробувавши безліч рецептів. Але цей рецепт — щось особливе. Я не знаю, як описати, ніж одеська баклажанна ікра відрізняється від інших, але одне можу сказати точно — смачніше ікри я не пробувала. Ось.

Продукти
  • Баклажани
  • Сіль
  • Олію соняшникову нерафіновану
  • Часник
Приготування

Як робити: Баклажанна ікра по-одеськи? Дуже просто читайте далі...

В ідеалі готувати баклажанну ікру по-одеськи краще всього на відкритому вогні на мангалі, мені здається. Але і на газовій плиті все можливо, якщо конфорки досить потужні.

Та, найголовніше в цьому рецепті — баклажани не печуться в духовці або на сковороді, вони опаливаются на відкритому полум'ї. Раджу заздалегідь застелити фольгою плиту — буде куди чистіше. У мене не виходило готувати більше 2-х баклажанів відразу розсіюється увага, а цього робити не треба. Але може у когось з координацією і спритністю краще.

Відразу скажу — для ікри по-одеськи потрібні найкращі баклажани і гарний настрій. Серйозно — спроба приготувати ікру в момент душевного нестабільності закінчилася двома баклажаньими трупиками в помойном відрі і ще одним — розмазаному по кахлю потужним кидком. Тому не майте звички нервувати на роботі, як говорив відомий Беня Крик, і приступайте до справи.

Як приготувати баклажанну ікру по-одеськи:

1. Баклажани потрібні невеликі, свіженькі, з зеленими хвостиками, за які ми і будемо крутити. Зазвичай я спочатку кладу баклажан на середину конфорки, щоб вогонь «прихопив» частину, розташовану біля хвостика. Потім перекладаю його на фольгу збоку від вогню і повільно повертаю по мірі обвуглювання шкірки (до речі, не смердить горілим, пахне трохи костерком, але не сильно), а на його місце нагорі кладу наступний баклажан.

2. Коли шкурка обвуглиться, а баклажан спечеться (десь хвилин 15-20 на це йде) ми швидко перекладаємо його на дошку. Дуже вірно радять тримати поблизу холодну воду — щоб пальці не припекло. Тому що зараз потрібно очистити баклажани, поки він ще гарячий. Можна допомагати собі ножем, ложкою, кулінарними щипцями, добрим єврейським лайкою... Не раджу дуже старатися, знімаючи лише горілу шкірку — відразу під нею розташовані жорсткі поздовжні волокна, які все одно потім доведеться виколупувати з готової ікри, так що прибираємо і їх.

3. Очищений баклажан швидко подрібнюємо (металевий ніж, кажуть, псує і смак, і колір страви, я рубала його звичайної дерев'яної лопаткою), солимо і щедро поливаємо олією, ароматно пахучим соняшниковим насінням.

4. Далі кожен надходить за власним смаком — ікру можна додати свіжий помідор, цибуля, загалом, все, на що вистачить фантазії. Я люблю дуже простий варіант — додаю в неї дрібно нарізаний часник, багато часнику. : ))

Запевняю, таку баклажанну ікру по-одеськи обов'язково потрібно спробувати!

Вгору