Азу по-татарськи

9

Що готують бабусі на вечерю своїм онукам? Правильно, всякі різні смаколики. А що готують на вечерю своїм онукам татарські бабусі, та ще якщо мороз за вікном? Звичайно ж, азу по-татарськи!

Продукти
  • М'ясо (яловичина або баранина)
  • Топлене масло
  • М'ясний бульйон
  • Картопля
  • Ріпчаста цибуля
  • Солоні огірки
  • Томати (подрібнені томати у власному соку або томатна паста)
  • Суміш перців
  • Сіль
Приготування

Як робити: Азу по-татарськи? Дуже просто читайте далі...

Ось і моя Баба Шура (Айша абі) частенько готувала це прекрасне блюдо. Справа відповідальна - онук адже на гірці накатается, в заметах напрыгается, так і повернеться додому, більше нагадуючи сніжний ком, ніж людського дитинчати. Розтирання спиртом, переодягання в сухий одяг і за стіл. А запах на кухні стоїть, що й не описати.

Скільки разів я потім готував азу, а все ніяк не міг домогтися, щоб вийшло як у Баби Шури. Не той смак і все тут. Добре, смачно, але не так.

Довго б, напевно, я ще ламав голову, якби не прочитав у Айкумены (iqmena) про те, як вона готує цю страву.

Масло! Топлене масло! Як же я міг забути. Адже були у мене підозри, адже прекрасно пам'ятаю сам глиняний горщик, в якому його Бабуся зберігала.

Покрокове приготування
1 Азу по-татарськи, шаг 1

Для приготування азу по-татарськи, якщо, звичайно, Ви не татарська Бабуся, а вона і так знає, що і як потрібно робити, Вам потрібно: топлене масло, м'ясний бульйон, м'ясо (яловичина або баранина), картопля, ріпчаста цибуля, солоні огірки, помідори (подрібнені томати у власному соку або томатна паста), суміш перців, сіль.

:)
2 Азу по-татарськи, шаг 2

Як приготувати азу по-татарськи:

Цибулю почистити і нарізати півкільцями або чверть кільцями.

3 Азу по-татарськи, шаг 3

Солоні огірки, краще всього бочкові, очистити від шкірки і нарізати невеликими брусочками, товщиною в 3-4 міліметра.

4 Азу по-татарськи, шаг 4

М'ясо (я використовував яловичу голяшку) нарізати довгастими шматочками, розміром приблизно з великий палець руки.

5 Азу по-татарськи, шаг 5

Гарненько розігріти казан і в топленому маслі частинами обсмажити м'ясо. На сильному вогні, до скоринки - м'ясо ні в якому разі не повинно пустити сік.

6 Азу по-татарськи, шаг 6

Перекласти готове м'ясо в чисту тарілку і відставити в сторону.

7 Азу по-татарськи, шаг 7

Додати в казан ще трохи топленого масла і обсмажити цибулю, який заодно зніме зі стінок казана всі м'ясні прижарки. А аромат смаженого лука так і буде витати по дому, змушуючи домочадців нудитися в передчутті трапези.

8 Азу по-татарськи, шаг 8

Перекласти м'ясо назад, в казан. Посолити, приправити свіжомеленої сумішшю перців і гарненько перемішати.

9 Азу по-татарськи, шаг 9

Додати січені томати у власному соку, або свіжі помідори, попередньо очищені і подрібнені.

10 Азу по-татарськи, шаг 10

Перемішати і готувати кілька хвилин, не накриваючи кришкою, щоб випарувалася зайва волога з помідорів і з'явився красивий, насичений томатний колір.

11 Азу по-татарськи, шаг 11

Влити в казан м'ясний бульйон, перемішати і залишити гаситися під кришкою, на повільному вогні, майже до повної готовності м'яса. У мене на це пішло 45 хвилин.

12 Азу по-татарськи, шаг 12

Тим часом, нарізані солоні огірки, перекласти в каструльку і припустити в невеликій кількості бульйону.

13 Азу по-татарськи, шаг 13

Тепер, потрібно почистити картоплю, нарізати її брусками і обсмажити в топленому маслі, майже до повної готовності.

14 Азу по-татарськи, шаг 14

Саме час перевірити готовність м'яса, виправити на смак сіль і швидше за все на цукор, якщо використовуються свіжі помідори.

15 Азу по-татарськи, шаг 15

Перекласти в казан підготовлені картоплю і солоні огірки. Акуратно, але ретельно перемішати і накривши кришкою, залишити нудитися на самому малому вогні ще 10-15 хвилин.

16 Азу по-татарськи, шаг 16

Поки азу нудиться на плиті, як раз можна порубати зелень (петрушка, кінза) із часником, дістати свіжі коржі і заварити чай.

17 Азу по-татарськи, шаг 17

Так-так, можна і не чай, під таке блюдо - зовсім не гріх! Ашларыгыз тәмле булсын! Приємного апетиту!

Вгору