Міри ваги та співвідношення маси й обсягу продуктів

Іноді в домашніх умовах важко правильно та точно виміряти кількість необхідного інгредієнту. Тому нижче приведена таблиця з одиницями виміру у різній посуді.
Вага продуктів у грамах
у чайному стакані у гранованому стакані
(до риски)
у столовій ложці у чайній ложці
Вода 250 200 18 5
Арахіс очищений 175 140 25 8
Варенье 330 270 50 17
Вишня свіжа 190 150 30 5
Горох лущений 230 205 25 5
Горох нелущений 200 175 - -
Гриби сушені 100 80 10 4
Желатин у порошку - - 15 5
Суниця свіжа 170 140 25 5
Ізюм 190 155 25 7
Какао порошок - - 12 5
Кислота лимонна (кристалічна) - - 25 8
Полуниця свіжа 150 120 25 5
Кориця мелена - - 20 8
Кава мелена - - 20 7
Крохмаль 180 150 30 10
Крупа геркулес 70 50 12 3
Крупа гречана 210 165 25 7
Крупа манна 200 160 25 8
Крупа перлова 230 180 25 8
Крупа пшоно 220 170 25 8
Крупа рисова 240 180 25 -
Крупа ячна 180 145 20 5
Кукурудзяне борошно 160 130 30 10
Лікер - - 20 7
Майонез 250 210 25 10
Мак 155 135 18 5
Малина свіжа 140 110 20 5
Маргарин розтоплений 230 180 15 4
масло тваринне, розтоплене 240 185 17 5
Масло рослинне 230 190 17 5
Масло топлене 240 185 20 8
Мед 325 265 35 12
Мигдаль (ядро) 160 130 30 10
Молоко згущене 300 250 30 12
Молоко сухе 120 100 20 5
Молоко цільне 250 200 20 5
Борошно пшеничне 160 100-130 25 8
Горіх фундук (ядро) 170 130 30 10
Горіхи товчені 170 130 30 10
Перець мелений - - 18 5
Пюре фруктове 350 290 50 17
Рис 230 180 25 8
Горобина свіжа 160 130 25 8
Саго 180 160 20 6
Цукор пилений 200 140 - -
Цукор 200 180 25 8
Цукрова пудра 180 140 25 10
Вершки 250 210 25 10
Сметана 250 210 25 10
Сода питна - - 28 12
Сіль 320 220 30 10
Сухарі мелені 125 100 15 5
Томатна паста 300 250 30 10
Оцет 250 200 15 5
Пластівці кукурудзяні 50 40 7 2
Пластівці вівсяні 100 80 14 4
Пластівці пшеничні 60 50 9 2
Чай сухий - - 3 -
Чорна смородина 180 130 30 -
Яєчний порошок 100 80 25 10

Для того щоб отримати приблизну кількість або вагу продукту ми використовуємо звичайні предмети, такі як ложка, чашка, стакан. Але в залежності від щільності, сипучості та інших властивостей потрібно слідувати деяким особливостям. Так, у чайному стакані вмісткість складає 250 мл або грам води. Але потрібно пам’ятати, що у гранчаку уже 200 мл. Ця різниця є вагомою. Що стосуються таких приборів як ложка, то у столовій ложці приблизно 18 грамів, а ось у чайній — 8 грамів.

Тепер перейдемо до рідин. Такі як молоко або вода повинні повністю покривати край. Але коли ви відміряєте такі продукти, як сметана (в’язкі рідини), то тут потрібно набирати з «гіркою».

Сипучі інгредієнти потрібно засипати у посуду і ні в якому разі не можно утрамбовувати, тому що вага зміниться. Особливо це стосується муки. Легенько засипайте і не придавлюйте. Виміряти краще до просіювання. Остання порада, приймайте до уваги вологість повітря. При високій вологості деякі продукти, сіль або сахар, важче.

Вгору